Rólunk
Kisszériás borok egerből
Történetünk:
Csépányi László vagyok, 1990-ben láttam meg a napvilágot, végzettségemet tekintve okleveles közgazdász, szőlész-borász mérnök. Másfél hektáros birtokon gazdálkodunk Egerben az Eged-hegy lábánál a Czigléd-dűlőben, kevés vegyszerhasználatra törekedve, természetközelien. Fiatal borászként meggyőződésem, hogy a szőlőtermés a bor minőségének az alapja. A szőlészeti munkákat a metszéstől a szüretig saját magunk, kézi munkaerőre alapozva végezzük.
A szőlő feldolgozása és a borkészítés egy hagyományos, két ágból álló tufapincében, Eger egyik történelmi pincesorán, a Verőszala utcában történik. Célunk, hogy karakteres, egyedi, a termőhelyre jellemző borok kerüljenek ki a pincészetből, a lehető legtermészetesebb előállítással. Célunk olyan borok készítése, amelyek előállítása során a hagyományos, tradicionális technikák ötvözik a modern kor biztosította technológiákat ezáltal fiatalosak, lendületesek mégis értékállóak.
Fajtáink: Cabernet Sauvignon, Blauburger, Chardonnay, Rizlingszilváni
A Dűlő
Eger, Czigléd dűlő
A Czigléd dűlő Eger egyik legrégebbi szőlőtermő területe, ahol már a 18. században is szőlőtermesztés folyt.
Az 1748. évi szőlő összeírás szerint Eger egyik legnagyobb kiterjedésű dűlője, mely a 19. században püspöki, később érsekségi terület lett.
Fekvés: DNy-Ny
Talaj: kötött barna erdőtalaj
Alapkőzet: riolittufa
Tengerszint feletti magasság: 230-250 m